perjantai 2. toukokuuta 2014

Kerälyä, romuilua vai kulttuuriteko?


20 luvun Wickström 1syl.
73mm. f 5. 1/100s. ISO400. RAW.

Kävin vävyni kanssa noutamassa ostamamme säiliön ja pumpun tupaöljyineen päivineen.
Tilaa oltiin siivoamassa ja myynnissä oli paljon muutakin "romua".

Silmiini osui yksisylinterinen maamoottori jossa koko sylinteri kansineen ja vesitiloineen on samaa valua. Juuri tällaista moottoria olen haaveillut oikeastaan aina. Sillä nuorenapoikana sain isältäni vuonna 1928 painetun kirjan moottoritekniikasta, jossa on halkileikkaus juuri tästä moottorista ja se on jäänyt pääkopan perukoille kummittelemaan.

Kuvva 99. Wickström -moottori.
Airas-Strömmer
Polttomoottorit
Otava.
Helsingissä, 1928.

Ostin moottorin ja ei muuta kun kyytiin, vaikka minulle kerrottiin että moottori on ollut ulkona ja todennäköisesti "leikannut kiinni". 

Kotosalla kaadeltiin naftaa väleihin ja koetetiin saada juuttumia irti. Mutta kun kaadoin naftaa tulpanreiästä sylinteriin, alkoi se valua ulos alemmasta vesitilan reiästä, eli sylinteri on halki ja kone käyttökelvoton.

Tässä tullaan hauskaan kohtaan, en nimittäin aio hävittää moottoria vaan pistän sen naftaliiniin myöhempää ihmettelyä varten. Onko tämä sitten masinismia, nippelihulluutta vai mitä. Olen aiemmin hävittänyt vanhoja harvinaisia mekaanisia laitteita ja jälkkäteen harmitellut tekemisiäni, Joten kun löysin halajamani koneen, en aio siitä luopua yrittämättä sen kunnostusta. Ja jollen saa sitä toimimaan siistin ja pistän sen sivuun, mutta metalliromua siitä nyt ei tule. :)

1 kommentti:

  1. There is a wagering requirement of 30x that have to be fulfilled before have the ability 메리트카지노 to|you probably can} money out any earnings that you win with the bonus money. In addition, you should only play on slots to ensure that|to make certain that} bonus funds contribute path of|in course of} the wagering requirement. Slots.lv is another on-line casino that greets new gamers with a beneficiant bonus of up to as} $5000. However, want to|you should|you have to} make nine completely different deposits to take pleasure in this supply in its entirety.

    VastaaPoista