tiistai 26. helmikuuta 2013

Tuliaisia Jamaicalta


70mm. f10. 1/60sek. ISO100 JPEG.
Salama enimmillään 1/4 teholla.

Saimme tuliaisiksi kuvassa olevat herkut ja koska paketit ovat hienoja, pyysi vaimoni kuvaamaan ne muistoksi.

Tässähän saan tilaisuuden kokeilla uusia salamoitani :)
Kuva on valaistu kolmella Nissin Di 866 Mark II salamalla, sekä Hähnel Combi TF -radiolähettimillä. Valon hajoittajina käytin vasemmalla ja takaoikealla kahta hunajakenno spottia - Gary Fong Lightsphere Universal Power Snoot. ( Näiden myynti Suomessa on ilmeisesti loppunut, todella sääli. ) ja oikealla kameran vieressä Opteka BD-10 Beauty Dish Reflector.

Kyseistä Optekaa ei ole liioin enää myynnissä, mutta tämä Diffuser onkin laadultaan sen verran ala-arvoinen että muita vaihtoehtoja kannattaa etsiä. Omani sain toimivaksi vaihtamalla metallisiin  muoviset nepparit, joilla valonhajotin kootaan.
Tosin kun tämän Optekan on saanut askarreltua kasaan ja salamaan kiinni, on se kyllä ihan hyvä valon hajotin.
Nyt näyttää olevan myynnissä metallinen Opteka BD-100 strobist kit, joka on yli kaksi kertaa kalliimpi ja varmasti neljä kertaa parempi.
Mutta viikkaappa tämä Vokkipannu laukun päälle, ei onnistu. Eli etsi jokin pieni tasovalo tai todella edullinen ja hyvä sateenvarjo. Sateenvarjosta tosin pitää katsoa että valo ei osu etulinssiin, asia hoituu ehkä sijoittelulla tai vastavalosuojalla. Mutta jos sinulla on salama kuvattavan lähellä ja eritoten lähellä kuva-alaa, on sitä helpompi käyttää jos valon pääsy objektiiviin on estetty. Tämänhän voi tosin tehdä vaikka pahvinpalalla kameran ja valon välissä, tällöin vaan et voi liikkua yhtä vapaasti kuvattavaan ja valoon nähden.

Kyseiset Nissinit muuten toimivat langattomasti infrapunalla E-TTL kytkeytyvinä Canonissa ja monissa muissakin merkeissä, sekä pää- että orjasalamoina. Mutta itse tapaan käyttää manuaaliasetuksia valoissa ja kamerassa, sen lisäkisi radiolähetin ei tarvitse "näköyhteyttä" kuten optiset infrapunat ja orjakennot.

Ja kun tuli kehuttua tuota sateenvarjoa, niin perään vielä kuva Freyasta yhdellä salamalla läpiammuttavan sateenvarjon kanssa. Jonka varustin radiolähettimellä ja valaisinjalustalla. Pienet ja kevyet salamat asettelee paikoilleen kekseliäisyyden turvin monilla tavoin, minä nyt vaan olen tottunut käyttämään noita jalustoja.

105mm. f4,5. 1/160sek. ISO100 JPEG.
Salama 1/4 teholla. 

Salamat olen pitänyt mahdollisuuksien rajoissa max. puoliteholla, koska varautumisajat ovat lyhyempiä ja joskus kuulemani lämpenemisongelmat eivät vaivaa mieltä. 
Isompaan valon tarpeeseen kannataa varata studiovalot.

On aina mukava lukea ja jakaa omia kuvauskokemuksia, eli ainakin kuvan speksit ovat jatkossa aina mukana näissä minun Blogipostauksissani. :)

Jukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti